Rozenstruiken en hun verzorging

Met uw tedere zorg kunnen uw rozenstruiken zo stralend als de zon worden. In dit artikel komt u te weten hoe u op een natuurlijke manier uw rozen kunt verzorgen.


Uw tuin kan staan of vallen met een rozenstruik. Wanneer een rozenstruik in al zijn glorie is, glanst hij als de zon. Rozen vereisen echter tijd en onderhoud. Dit onderhoud omvat snoeien, bemesten en besproeien tegen ongedierte. Al deze handelingen kunnen op een natuurlijk wijze gedaan worden.

Snoeien moet dicht bij het eind van zijn sluimerend seizoen (recent Januari - vroeg Februari) plaatsvinden. Het snoeien moet conservatief gebeuren en nooit tot aan de grond. Een te kort gesnoeide rozenstruik zal opnieuw naar zijn wilde staat gaan en zal zijn kleur en vorm verliezen. Knip na de bloei de dode bloesems weg. Dit leidt in vele gevallen tot de groei van nieuwe rozeknoppen. Nadat u het jaarlijkse snoeien (januari-februari) hebt voltooid, voedt u uw rozenstruik gehakte banaanschillen. Graaf een kleine geul rond de struik, werp hier de schillen in en begraaf ze. Dit zal tot een natuurlijk kalium-rijke grond leiden die zijn voordelen zal bewijzen in het volgende bloeiseizoen.

Wanneer de rozenknoppen zich vormen, zult u vaak kleine, groene insecten op de knoppen zien zitten. Deze insecten worden bladluizen genoemd en zijn schadelijk voor rozen. Een vernevelfles, gevuld met een combinatie van water en een kleine hoeveelheid afwaszeep, is dodelijk voor deze kleine insecten. De zeep plakt aan hun vleugels waardoor zij niet meer kunnen vliegen. Een paar dagen later zult u merken dat ze gestorven zijn. Regen of de tuinslang zal hen uiteindelijk wegspoelen.

Jaar na jaar zal uw rozenstruik groeien en bloeien. En met het juiste onderhoud zal nog lang over uw rozen gesproken worden.

<<< terug naar het portaal