Tuinrozen kweken

Kweek tuinrozen waar over gesproken zal worden. Kom in dit artikel te weten hoe.

Veel mensen hebben het idee dat rozen een echte specialiteit zijn, die slechts door de meest ernstigste tuinlieden worden gekweekt. De waarheid is dat rozen laag onderhoud vereisen, hoewel zij enkele voorkeuren hebben. Zo dadelijk leert u welke deze zijn en zult u uw buren met de geur en het zicht van prachtige rozen kunnen verrukken.

De eerste en belangrijkste stap in het planten van rozen is de keuze waar u hen zult planten. Rozen bloeien het best op een plaats waar ze minstens zes uur per dag zon zien. Een plaats in de ochtendzon wordt aangeraden omdat deze de ochtenddauw snel doet verdampen en hen minder vatbaar maakt voor paddestoelen. Als u meer dan één plant gaat planten, neem dan voldoende ruime afstand tussen de rozenstruiken in acht, want goede luchtcirculatie bevordert ook de goede gezondheid van uw plant. Zodra u uw plek hebt uitgekozen, bent u klaar om uw rozen te kopen. De Hybride Theerozen zijn het type waar de meeste mensen bij rozen aan denken. Ze hebben een lange elegante stam met daarop één bloem. Een goed alternatief voor Hybride Theerozen zijn Floribundarozen die kleinere, maar meer bloemen per stam dragen. Deze rozen hebben een stevige, duurzame ondersteuning nodig zoals Klimplantenrekken of Solitaire Klimelementen.

Zodra u uw rozen hebt uitgekozen, is het tijd om de grond voor te bereiden. Begin met een put te graven anderhalve keer zo diep en breed als de wortels van de plant. Meng compost of een organische kwestie in de put, en hoop een stapel van dit mengsel op in een kegelvorm op de bodem van het gat. Spreid zorgvuldig de wortels over de kegel van grond, vul de rest van het gat met grond en stamp zachtjes aan. Zorg ervoor dat de roos op dezelfde diepte geplant is als in de kwekerij en water vervolgens overvloedig. Bedek het gebied rond de rozen met schors en bemest om de vochtigheid te behouden en de groei van onkruid tegen te gaan.

Om uw rozen te verzorgen dient u uitgebloeide bloesem en stammen die zwart of zwak lijken te snoeien. Bij de eerste tekenen van insecten of ziektes, bespuit u de rozen met een spray voor fruitbomen, beschikbaar in uw tuincentrum. Als bladeren verschrompelen, zwarte vlekken krijgen of geel worden, pluk hen dan voorzichtig en verbrand hen of werp hen bij het afval (werp ze niet op de composthoop!). Bemest uw rozen in de lente en de late zomer. Als u in een koeler klimaat leeft, snoei ze kort en bedek ze met boomschors, en u zult de komende jaren schitterende rozen hebben.

<<< terug naar het portaal